Nuottaniemen eläinlääkäri

Puutiaisen irroitus

Jos punkki estoaineista huolimatta tarttuu eläimeen, on se syytä irroittaa mahdollisimman pian. Jos se on kiinnittyneenä alle 24h , on hyvin epätodennäköistä, että se on siirtänyt esim. borreliaa eläimen ihon sisään.
Irroittamiseen on kehitetty erilaisia välineitä ja kukin voi valita itselleen parhaan vaihtoehdon.Tavalliset pinsetitkin toimivat.

Pumpulipuikko. Kokeilin kuulemaani ohjetta pumpulipuikosta punkin irroituksessa. Puikkoa pyöritetään punkkia koskettaen sen ympäri ja sitä voi myös hieman varovasti  keikutella edestakaisin. Punkki irrottautuu itsekseen "tullessaan häirityksi". Ja kyllä itse sain punkin irti helpostikin tällä konstilla. Aikaa meni n. minuutti. Kuulemma myös sormin vastaavasti pyörittäen punkki irrottautuu ihosta.
Tämä tapa toimii vain jos punkki on elossa. Eli puutiaisten häätöön tarkoitettuja valmisteita käytettäessä tämä keino tuskin toimii, jos punkki saanut jo myrkkyä.

 

Tässä kuvien kera tämä sensaatiomaisen yksinkertainen punkinpoistotapa josta luin tällä palstalla ekan kerran. Olen irroittanut nyt kolme punkkia havastani, ja se on ihan naurettavan helppoa.  1. siirrä karvoja niin että punkki tulee niin hyvin esille kuin mahdollista  2. pyörittele topsia (kuivaa) punkin ympärillä edestakaisin niin lähellä sen suu-osia kuin mahdollista, älä paina  3. jatka näin kunnes punkki itse irtoutuu, siihen kuluu vajaa minuutti aikaa  4. et riskeeraa tulehduksia ja että punkin pää jäisi kiinni ja koirasta ei lähde karvoja. Paikalle ei kasva mitään paukamaa. Puhdista alue desinfointiaineella.

Jos ihoon jää punkin pää, voi sen yrittää nyppiä  esim. naulalla pois. Iho on monasti siitä kohtaa puutunut ja eläin ei juurikaan reagoi  toimenpiteeseen.Punkkihan aiheuttaa ihon puutumisen.
Laita päälle desinfioivaa ainetta esim. Betadinea, Chlorheksidiini liuosta, vetyperoksidia. Kohtaan voi tulle märkäpää kuten jos ihon alle olisi jäänyt tikku. Puhkaise patti ja laita desinfioivaa ainetta muutaman päivän ajan.
Joskus irroitusalue on voimakkaan punainen ja verestävä melkein heti irroituksen jälkeen ja se on voinut olla selkeästi turvonnut jo punkin ollessa kiinnittynyt siihen. Hoitona voi käyttää esim. Sibicort voidetta muutaman päivän ajan. Tämä ihon rikkoontuminen ja punoitus ei tarkoita, että punkissa olisi ollut borreliaa. Rektiot ovat kovin yksilöllisiä ja joidenkin iho reagoi voimakkaammin punkin syljelle.
Ihoon voi jäädä kova, pieni patti varsinkin päänalueelle.
Ihossa kiinni olleen punkin voi testata borrelian varalta (TRIX borreliatesti).